Zakaj so potrebne lažne novice?

28.seja

Predsednik sveta KS Edmond Gašpar se je na seji  odzval  na nepodpisan zapis, ki je prišel v tajništvo iz e-naslova Darinke Hrvatin in je bil objavljen tudi na FB profilu Vaška skupnost. Kot je v preteklosti že večkrat povedal član sveta Rino Hrvatin, je namreč on tako Vaški odbor kot Vaška skupnost. Svoj odziv glede neresničnih navajanj o »nesodelovanju« pri prireditvi »Škofije se družijo« ter domnevno spornem sprejemanju celostne grafične podpore je podal pisno in ustno. Predsednikovo razpravo o neresničnih navedbah je podprla tajnica Majda Bonaca, saj gre skozi njene roke vso poslovanje in sodelovanje z društvi ter drugimi subjekti. Prav tako Nataša Zerbo, ki nikakor ne odobrava vedno novih zavajanj in poskusov netenja razdorov v krajevni skupnosti. Seje se je udeležil  krajan Alan Radin, ki je razpravljal tudi o FB profilu Vaška skupnost ter povedal, da s številnimi somišljeniki obsojajo žaljivo in nestrpno  pisanje na FB strani  Vaška skupnost Zg.  Škofije. Društvo škofijskih podjetnikov pa je podalo KS pisno zahvalo.

Rino Hrvatin argumentiranih odgovorov ali pojasnil ni podal.

Odziv predsednika sveta se glasi: 

Vaški odbor/Vaška skupnost in član sveta Rino Hrvatin

Za nami je zelo pestro zadnje četrtletje leta 2017, ko so društva v sodelovanju s KS pripravila vrsto odmevnih prireditev, s krajevno borčevsko organizacijo smo pripravili izjemna dogodka ob krajevnem prazniku, po dolgem času smo nagradili tri krajane za izstopajoče dosežke, po treh letih dela smo izbrali in sprejeli celostno grafično podobo krajevne skupnosti in logotip, ki so ga predhodno podrla vsa društva in predstavniki krajanov. Ustanovljeno je bilo novo društvo. Odzivali smo se na prijavljene težave krajanov  (problemi s Šturmanom), si prizadevali, da bi bili sklepi sveta KS glede prodaje parcel nad šolo in drugi uresničeni, zaključujejo se dela na igrišču Plavje.

Vse te pozitivne stvari so opazili tudi mediji in za razliko od prvega polletja, ko se o Škofijah ni prav prijazno poročalo, so  prispevki prikazovali pestro dogajanje, kakovostne programe, druženja krajanov in vse številčnejših obiskovalcev iz drugih krajev, argumentirana prizadevanja za hitrejši razvoj kraja. Škofije so postale najbolj prepoznavna in aktivna krajevna skupnost v mestni občini Koper, kar potrjujejo novinarji in številni občani iz drugih KS.

A kot kaže je opisano stanje za nekatere moteče. Tako Vaški odbor, kar je enako Vaška skupnost in enako svetniku Rinu Hrvatinu, ustvarja lažne novice, samo da bi  sejal razdor in seveda nadaljuje z neresničnim blatenjem predsednika sveta KS.

Zadnja iz serije je pisanje o domnevnem oviranju predsednika sveta novoustanovljenega Društva škofijskih obrtnikov, kar je čista izmišljotina in dvomi v ustreznost celostne grafične podobe, za kar so bili izvedeni vsi potrebni postopki in sprejeti sklepi.

Zato bi bilo prav, da nas svetnik Rino Hrvatin informira s kakšnim ciljem usmerja vso svojo energijo v negativno nastrojenost širšega  pozitivnega  dogajanja v KS. Ali ne razume statuta, poslovnika, sklepov sveta ali je razlog drugje?

Naj osvežim spomin:  skupaj z ODD smo postavili temelje za zdravo sobivanje in sodelovanje vseh dobronamernih društev v KS. Izoblikovali smo dolgoročno vzdržen odnos s tem, da nam društva najavijo letne programe dela oziroma prireditev, prenehali smo s proračunsko  nedovoljenim financiranjem društev, zagotavljamo jim brezplačno uporabo prostorov ZD in opreme, sodelujemo pri tisku njihovih materialov ob dogodkih, distribuciji, promociji in nudimo ostalo materialno podporo.

Pravila za izvajalce vsakokratnih dogodkov so enaka za vse: najava dogodka, prošnja za najem prostorov, opreme itd, stališče ODD in soglasje tajništva. Obveza društev je, da v vseh objavah zgolj navedejo, da je dogodek organiziran s podporo ali v sodelovanju s KS. V bodoče bo ta navedba  opremljena z logotipom KS skladno s CGP. Vse poteka preko tajništva in z obravnavo na ODD.

KS je v okviru začrtanih smernic podprla  z že imenovanimi vzvodi številne  dogodke v izvedbi Društva Istrski grmič, Dobra volja, Bronx, Kolombar, Društvo Kettlebell, osnovne šole, dobrodelne koncerte in z opisano politiko na Škofije pripeljala številne dogodke tudi drugih izvajalcev. KS je društvom že večkrat izrekla pohvale in jih od društev tudi dobila, saj sodelovanje vedno prinese boljše rezultate. Po dolgih letih smo ob lanskem krajevnem prazniku podelili priznanja posameznikom- zaslužnim krajanom, kar ni predlagal noben svetnik, ampak je predlog prišel iz ODD in smo ga vsi z veseljem podprli. Skratka, gradi se pozitivna atmosfera sodelovanja na enaki osnovi za vse.

Na drugi strani peščica poskuša vsemu pozitivnemu in povezovalnemu dogajanju ter dosežkom tega mandata nenehno iskati in lepiti negativizem. Pozablja se, da je bilo v tem mandatu postorjenega marsikaj (aktivno spremljanje izgradnje kanalizacije Sp. Škofije, ureditev lokalov ZD, pokopališča Škofije, otroška igrala…) kar se vleče iz pobud in dela  predhodnega mandata. Ne nazadnje  brez tega vodstva, ki je kot zgleda trn v peti občinskim oblastnikom zaradi neposredne argumentirane besede, tudi ne bi bilo vse investicijske  aktivnosti, ki smo ji priča v drugi polovici 2017 in letos.

V volilnem letu bodo pritiski in lažne obtožbe kot kaže še številnejši. Prav je, da se tega zavedamo in lažnim novicam ne nasedamo, ampak nadaljujemo s strokovnim in pozitivnim delom za krajane celotne krajevne skupnosti.

 

Edmond Gašpar

Deli: