"Zavedni in pokončni ljudje z dostojanstvom"

prireditev 1. december

V soboto zvečer smo v nabito polni dvorani zadružnega doma na Škofijah praznovali 75 let od ustanovitve prvega odbora OF v slovenski Istri v Jamškovi hiši na Plavjah. V uri in pol so govornik dr. Jože Pirjevec, nastopajoči Darko Nikolovski, igralci KZD Triglav in seveda ženski pevski zbor Kombinat skupaj s srčnim občinstvom ter praporščaki pod vodstvom Bojana Rovška vlekli rdečo nit spoštovanja tradicije, vrednot preteklosti in izročil upora, ki so danes še kako aktualna.

Prireditev, ki so se je ob številnih krajanih udeležili tudi predstavniki drugih krajevnih skupnosti in borčevskih organizacij, poslanec državnega zbora Marko Ferluga, predsednik   Združenja protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper Marjan Križman, je imela od prve do zadnje minute močan naboj in sporočilo: spoštujemo tradicijo, zgodovina je naša učiteljica, negujmo vrednote solidarnosti, tovarištva, srčnosti, socialne pravičnosti in poguma. Ali  kot je dejal v kratkem nagovoru  predsednik sveta KS Škofije Edmond Gašpar – potreben je upor  proti vsem oblikam fašizma.

Slavnostni govorinik dr. Jože Pirjevec je med drugim povedal: ”Žalostno je, drage tovarišice in tovariši, da se danes v Sloveniji pojavljajo skupine in stranke, ki zanikajo pomen narodnoosvobodilnega boja in ga iz sovraštva do kumunizma celo proglašajo za zločinsko dejanje. S tem stališčem vnašajo v naš prostor razkol, ki se vedno bolj poglablja in postavlja pod vprašaj harmonični in civilizirani obstoj naše družbe. Jaz komunistov ne nameravam braniti za vsako ceno, ker vem, da so med vojno in po njej storili marsikatero napako, se s povojnimi poboji hudo pregrešili. Z druge strain pa tudi ne morem spregledati, da bi brez njihove vere v zmago in boljše, pravičnejše življenje, brez njihove discipline in organiziranosti, naš upor ne bi bil tako uspešen, kakor je bil, naše meje ne bi bile tam, kjer so, naša samozavest ne bi bila takšna, kakršna je in bi morala biti….Na Primorskem najprej s tigrovskim gibanjem, kasneje v vsem etičnem prosotru z OF so naši predniki povedali, da niso amorfna masa, s katero je mogoče ravnati, kakor je tiranom po volji, temveč zavedni, pokončni ljudje z dostojanstvom, ki ga ne dovolijo teptati, temveč ga nameravajo braniti za ceno trplenja in življenja.”

Voditelj, partizan in raper Darko Nikolovski je z zanosom  občinstvo povedel od začetka do konca prireditve, skozi slike od Rapalske pogodbe do zmage ( skupaj z igralci KZD Triglav) in presunil s pesmijo Partizan.

Potem pa so celotno dvorano začarale Kombinatke s pesmimi upora, ki so hrabrile duha v revolucijah in uporih širom sveta ter jih prepevajo v izvirnih jezikih. Maksimilijana Ipavec je o vsaki spregovorila tako doživeto in s sporočili za danes, da bodo poslušalci te pesmi in misli še dolgo nosili s seboj. Vstala Primorska in Internacionala sta na koncu odmevali iz vseh grl.

Po program so se udeleženci in nastopajoči še dolgo prijetno družili ob obloženih mizah, za kar so poskrbele članice društva Dobra volja skupaj s svojo predsednico Nasiho Cvajdik. Skrbele so za hrano in pijačo ter za dobro počutje vseh prisotnih in potem tudi vse pospravile. Posebna zahvala gre Osnovni šoli, ki je pripravila okusne zelenjavne lazanje, pohane bučke in olive. Mara Peskar je  skrbela za Kombinatke, nekaj peciva so pripravila tudi Dekleta s Škofij, pomagala sta Jure in Bojan ter še kdo. Dejavna je bila Neva Tul, članice Istrskega grmiča so s cvetjem okrasile oder.

Finančno izvedbo prireditve sta omogočila dva sponzarja: Luka Koper in Discont Oil d.o.o, ki gradi novo bencinsko črpalko na Plavjah. Predsednik sveta KS Škofije Edmond Gašpar se jima iskreno zahvaljuje.

Praporščake je spremljal mlad harmonikar Karlo Budan. Rože je nastopajočim izročila Marjetka Možina.

Skozi objektiv fotoaparata je celotno prireditev posnel in ujel njen utrip Tristan Černe.

 

Fotogalerija

Deli: